SAZAN BALIĞI TANITIM
- Ayrıntılar
- Üst Kategori: BALIK TÜRLERİ
- Kategori: Tatlı Su Balıkları
- Cuma, 28 Aralık 2007 18:12 tarihinde oluşturuldu
- Son Güncelleme: Pazar, 17 Şubat 2013 21:08
- Cuma, 28 Aralık 2007 18:06 tarihinde yayınlandı.
- Administrator tarafından yazıldı.
- Gösterim: 17876
Ülkemizdeki genel olarak Sazan ve diğer bir tür olan Aynalı sazan olarak bilinir. Ancak bu cinslerin haricinde uzun sazan olarak ta bilinen pullu sazan da mevcuttur. Baraj göllerinin balıklandırılmasında kullanılan balık Aynalı Sazan olmakla birlikte gölete su yolları ile gelen pullu sazanda o gölde yerleşir. Avcıların gözdesi ise aynalı sazan olmakta bu da bir süre sonra aynalı sazanın azalıp pullu sazanın baskın çıkmasına sebep olmaktadır. Çaprazlama dölleme neticesinde ortaya çıkan sazan türlerini aşağıda görebilirsiniz.
Sazan türünün beslenme şekilleri de cinslerine göre değişiklik göstermektedir. Pullu sazan göl dibinden yem ararken karnı yüzeye paralel olarak durmakta Aynalı sazan ise dip bir pozisyonda yemlenmektedir. Çok obur olan bu balık devamlı olarak yem aramaktadır.
Bulunduğu göl veya göletteki besin aylara ve suyun ısısına göre gelişme göstermektedir. Göl içindeki zooplankton ve phyltplankton şeması verilmiştir. Bu durum göldeki balığın üremesi ile çok yakından ilgilidir.
Aşağıdaki şemalar mevsimlere göre o göldeki su ısısı seviyelerini göstermektedir. Su ısısı ve beslenme zinciri içindeki diğer etkenler balığın gelişmesini de etkilemektedir.
Sazan balığı tüm balıklar göze alınacak olursa yükü ve malzemesi en çok olan balıktır. Sazan avına gidecek olan Olta Balıkçısı aşağıdaki malzemeleri yanına alması iyi olur;
-
0.35 - 0.40 misina
-
Değişik boy ve ağırlıkta hassas gezer şamandıra (Tercihen fosfor takılabilecek türlerde olanlar)
-
Fırdöndü ve klipsler
-
Değişik ağırlıkta gezer ve sıkıştırma kurşunlar
-
Kaliteli iğneler değişik boylarda uzun pala
-
Stoper (su derinliğinin ayarlanması için gereklidir)
-
Fosforlar (Gece avcılığı için)
-
Hamurlu yem atmada kullanılan ağırlıklı yay (Yedekleri olmalıdır)
-
Dip oltası atacak olanlar için zil, misinayı bağlamak için sopa.
-
Kamış (Sopa)
-
Makine
-
Yemler
-
Fener (Yedek Pilleri)
-
Gaz lambası
-
Uyku tulumu ve çadır (gece kalınacaksa)